Wednesday, June 20, 2012

jangan lalai


Kita serigkali alpa dgn kesibukan didunia ni.tak kiralah,sibuk dgn hal keluarga ke, kerja ke, kawan ke, aktiviti lasak ke ape ke….dan seringkali kesibukan itu membuat kita lupa akan Tuhan yang menciptakan kita. Lupa untuk bersyukur dengan nikmat yang diberikannya..lupa yang kita dijadikan dimuka bumi ini adalah untuk beribadah kepadaNya… Seperti yang disebut didalam surah at-takathur ayat 1 - 8 yg bermaksud :

1)Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak-pinak pangkat dan pengaruh),  
2)Sehingga kamu masuk kubur.
3)Jangan sekali-kali (bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak (akibatnya yang buruk semasa hendak mati)!  
4)Sekali lagi (diingatkan): jangan sekali-kali (kamu bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak (akibatnya yang buruk pada hari kiamat)!
5)Demi sesungguhnya! Kalaulah kamu mengetahui - (apa yang kamu akan hadapi) - dengan pengetahuan yang yakin, (tentulah kamu akan mengerjakan perkara-perkara yang menjadi bekalan kamu untuk hari akhirat).
6)(Ingatlah) demi sesungguhnya! - Kamu akan melihat neraka yang marak menjulang.  
7)Selepas itu - demi sesungguhnya! - kamu (wahai orang-orang yang derhaka) akan melihatnya dengan penglihatan yang yakin (semasa kamu dilemparkan ke dalamnya)!
8)Selain dari itu, sesungguhnya kamu akan ditanya pada hari itu, tentang segala nikmat (yang kamu telah menikmatinya)!


Dalam surah ini, ditekankan sebanyak dua kali supaya kita,sebagai hamba Allah tidak lalai didunia ini. Hal ini kerana, seringkali kita mengasingkan ibadah kepadaNYA dengan hal duniawi…padahal kita kesemua yang kita buat boleh diniatkan kerana Allah. Sudah pasti dapat pahala….. Asalkan perkara yang kita buat tidak melanggar syariah.

Ingatlah yang sesungguhnya kematian itu pasti dan sesungguhnya diakhirat sana akan ditanya bagaimanakah kita menghabiskan masa kita didunia ini.

No comments:

Post a Comment